L’HOSPITAL GENERAL DE GRANOLLERS IMPULSA UNA CAMPANYA PER A LA DETECCIÓ PRECOÇ CÀNCER DE COLON I RECTE
L’Hospital General impulsa una campanya per a la detecció precoç de càncer de còlon i recte adreçada a 103.000 vallesans amb edats compresos entre els 50 i 69 anys.
Des del novembre, l’Hospital General de Granollers i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya porten a terme una campanya especial per a la detecció precoç de càncer de còlon i recte a tot el Vallès Oriental. També hi participen els hospitals de Mollet i Sant Celoni.
El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si es detecta a temps és més fàcil de tractar.
103.000 vallesans rebran una carta informativa
Segons dades facilitades pel responsable de la Unitat de Digestiu de l’Hospital General de Granollers, el Dr. Albert Garcia “al Vallès hi ha unes 103.000 persones (de les quals 22.212 són de Granollers), a les quals els pot ser de gran utilitat aquest programa”. Tots ells han rebut o rebran els propers dies, una carta amb les instruccions que s’han de seguir per a fer la prova. El resultat final el rebran per correu o per telèfon en unes setmanes.
Si el resultat de la prova es troba dins la normalitat, és molt poc probable que es tingui un càncer de recte de còlon i recte. Tot i així, si es tenen molèsties serà necessari fer una consulta amb el metge de capçalera. Passats dos anys, hi haurà una nova cita per a oferir de fer la prova.
Si en la prova es trobessin indicis de sang, és possible que hi hagi una lesió benigna, només en pocs casos la sang s’explica per la presència d’un càncer. Només en cas d’aquest resultat i segons determina el protocol d’actuació serà necessari fer una colonoscòpia, que és una exploració de l’interior del budell.
Farmàcies col·laboradores
Algunes de les farmàcies que col·laboren voluntàriament en la recollida de mostres i que proporcionen la prova per la detecció de sang oculta en femta són: Arimany Barceló (Pl. Maluquer i Salvador, 11), Torrents Arnaldich (Anselm Clavé, 31), Viñamata Nebot (Museu, 20-22), Parera Bonany (Oli, 3), Font Olivet (Roger de Flor, 119), Dalmau Civit (Sant Esteve, 23), Font Olivé (Roger de Flor, 45), Clascà Riera (Girona, 39) i Bellavista Jonch (Francesc Macià, 56)...
Els metges recomanen posar-se en contacte amb els responsables del Programa si es diagnostica alguna malaltia del còlon i recte (com pòlips, malaltia inflamatòria intestinal, adenomes o càncer), si s’han fet una colonoscòpia en els darrers cinc anys i si es tenen familiars diagnosticats amb aquest tipus de càncer.
Tot i que encara no s’ha fet una primera avaluació de la resposta que ha tingut el programa fins ara, el Dr. García valora “molt positivament la resposta detectada, així com la bona col·laboració de les farmàcies”.