Un any de vida del programa de prevenció del Càncer Colorrectal al Vallès Oriental
El programa de prevenció del càncer Colorectal obra camí per Catalunya
El càncer de còlon i recte (CCR) és una malaltia amb un fort impacte a Catalunya. De fet, és el tercer càncer més freqüent en els homes i el segon en les dones. Cada any es diagnostiquen 5.095 casos nous de CCR provocant que sigui la segona causa de mort per càncer a Catalunya.
No obstant, la situació pot millorar i ja s’està treballant perquè així sigui. Està demostrat que la detecció precoç, amb la prova de detecció de sang oculta en femta (PDSOF) redueix la mortalitat entre un 15% i un 25%, si es fa amb periodicitat biennal. A més, el cribratge amb PDSOF també pot reduir l’ aparició de nous casos gràcies a la detecció i posterior resecció de lesions premalignes, en especial pòlips adenomatosos i les lesions serrades. Aquest cribratge es va iniciar a Catalunya l’any 2.000 amb una prova pilot a l’àrea del Baix Llobregat. L’avaluació d’aquesta prova pel Pla director d’oncologia (Departament de Salut) va recomanar la implantació del cribatge de manera generalitzada per a tota Catalunya. Aquest darrer any 2016 s’ha implantat per tota Catalunya.
El programa de cribratge a Catalunya està dirigit a totes les persones asimptomàtiques d’edat compresa entre 50 i 69 anys als que se’ls convida a participar a la prova de detecció de sang de tipus oculta en femta de tipus immunològic quantitatiu. Les farmàcies comunitàries recullen i entreguen el kit de la prova perquè pugui ser efectuada per totes les persones convidades. De forma voluntària són les que recullen la carta d’invitació i en registren la participació. A més de les farmàcies, el programa es gestiona en coordinació amb els equips d’atenció primària que assessoren a la població amb informació i consells en les distintes fases i amb els equips d’atenció especialitzada que ofereixen el seguiment posterior si els resultats han estat positius.
Si els resultats són positius es recomana a la persona que faci una colonoscòpia amb sedació amb l’objectiu d’identificar lesions premalignes o malignes en la seva fase de detecció precoç. I sí resulta ser negativa se’l convida a repetir en dos anys.
A la nostra comarca, el Vallès Oriental, el programa ha complert un any de vida. A finals del 2015 es va iniciar a partir de l’encàrrec de Catsalut en base a les directrius del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La comarca compta amb una oficina tècnica de cribratge ubicada físicament a l’Hospital de Granollers conjuntament amb l’oficina tècnica central de Barcelona (Hospital Clínic i Parc Salut Mar). Els professionals que treballen a l’oficina s’encarreguen de l’elaboració del cronograma, la coordinació del desplegament logístic del programa, la invitació a la població escollida mitjançant el correu postal, la distribució els kits, i el seguiment i comunicació els resultats als participants del programa.
Al Vallès també disposa de centres d’assistència especialitzada. Hi ha dues unitats d’endoscòpia on s’efectuen les colonoscòpies de cribratge amb sedació: la unitat d’endoscòpia de Mollet i la de Granollers.
L’any 2015 han estat 101.117 les persones (d’edat diana entre 50 i 69 anys) a les que se’ls hi ha fet la prova de PDSOF. D’aquestes, 37.373 de Mollet del Vallès, Palau Solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda, La Llagosta, Caldes de Montbui, Martorelles i Parets del Vallès han estat vinculades amb l’Hospital de Mollet. Les altres 63.744 persones de Granollers, La Roca del Vallès, Sant Celoni, Alt Mogent, Vall del Tenes, Cardedeu, Motornès-Montmeló i La Garriga han estat adreçades a l’Hospital de Granollers.
Les dades preliminars que ha ofert aquest primer any són un 53% de taxa de detecció d’adenomes i el 4’7% de taxa de càncer invasiu. Els resultats de participació han estat molt bons al voltant d’un 50% de participació. La satisfacció dels usuaris és evident i per la propera ronda ,que es farà a finals del 2.017, s’espera que la participació pugui arribar a superar el 60%. I és que els metges els avenços científics obren noves esperances pel càncer però també està a les nostres mans sumar-nos-hi.